maandag 30 maart 2009
Befehl ist Befehl
Ik zit in de trein. Een stukje verderop in de coupe zit een groepje Engelssprekende jongens.
De controleur komt, controleert mijn kaartje en haalt mijn kortingskaart door een scanner.
Hij loopt door en controleert de plaatsbewijzen van de jongens. Ze blijken met z’n zevenen met gereduceerd tarief op één kortingskaart te reizen.
De controleur zegt dat een aantal van hen in overtreding is: er mogen maar 3 mensen meerijden op 1 kortingskaart.
Ik loop naar de ‘overtreders’ toe en zeg tegen de controleur dat ze met mij meereizen – ik hen een kortingskaart.
Een paar minuten later komen twee controleurs naar me toe. De volgende keer moet ik me nergens mee bemoeien – als deze jongens gefraudeerd hebben, ben ik medeplichtig en zal mijn kortingskaart worden ingenomen. Ze waarschuwen me in mijn eigen belang.
Ik vraag ze, of ze ook mensen laten oppakken door de politie, als ze zwart of grijs rijden en ze geen geld en id bij zich hebben.
‘Zeker’, antwoorden ze, ‘dat is ons werk’.
,Beseft u wat daarvan voor die mensen de consequentie kan zijn? Als mensen werkelijk geen id hebben, worden ze gearresteerd en voor een jaar opgesloten in een detentiecentrum. Daar bent u medeplichtig aan!’ vertel ik ze.
‘Daar kunnen wij niets aan doen, dat is iets wat wij niet uitmaken.’ is het antwoord. ‘Wij doen ons werk’.
‘Maar als u dit nu weet, kunt u dan geen oogje dichtknijpen?’ vraag ik.
‘O, u wilt dat wij discrimineren?’ is het felle antwoord. ‘Dat wij moeten gaan kijken of mensen er buitenlands uitzien, en die dan niet controleren?’
‘De wet discrimineert’, zeg ik. ‘Als ik zonder kaartje reis en geen geld bij me heb, krijg ik een boete. Daar is overheen te komen. Zij, de mensen zonder papieren belanden een jaar in een detentiecentrum – voor hetzelfde feit’.
‘Moeten wij dan maar accepteren dat iedereen met een andere cultuur hierheen komt?’ zegt een van hen.
‘Nu discrimineert u dus’ zeg ik.
Ze springen onmiddellijk over op de bekende riedel: ‘Wij doen gewoon ons werk’.
Wat gevolgd wordt door: ‘U belemmert ons in het doen van ons werk. De volgende keer nemen wij uw kortingskaart in’.
Ik zeg dat ik hun reactie interessant vind, dat ik bezig ben met het schrijven van een paar artikelen over deze materie.
Daar schrikken ze een beetje van.
‘Maar ik zal uw namen niet in het artikel verwerken hoor’, stel ik ze gerust.
‘Onze namen krijgt u ook niet’ zeggen ze. ‘Maar als u dit publiceert, zal niemand zal ons er in elk geval van beschuldigen dat we ons werk niet goed doen’.
De dienstkloppers!
Ik vertel dat ik mensen bezoek in detentiecentra, van het telkens weer opgepakt worden voor kleine overtredingen, van de verloren jaren, om niets.
Hun reactie: ‘U doet uw werk, daar krijgt u voor betaald, wij doen het onze’.
Ik begin er nogmaals over dat ze indirect medeplichtig zijn aan het leed van medemensen. Misschien kunnen ze de gevolgen van het toepassen van hun regels aankaarten bij hun superieuren, suggereer ik.
Ze lopen schouderophalend en ongeïnteresseerd weg.
Ik ben inmiddels helemaal op dreef en ga het nog eens even uitleggen aan een mevrouw met dure tasjes naast me. Op deze manier heeft ze er nog niet tegenaan gekeken, zegt ze.
‘Sommige mensen kunnen helemaal niet terug – hun land is in oorlog, maar tegelijkertijd is wel hun asielaanvraag afgewezen.’ verduidelijk ik.
‘Ja, voor die mensen………….. maar al die economische vluchtelingen’ zegt ze.
‘Die mensen hebben toch ook recht op een beter bestaan’, zeg ik. ‘Pure armoede in hun land, geen werk…
Weet u wat het kost om mensen een dag in vreemdelingenbewaring te zetten? 166 euro! Dat is per jaar 60.000 euro…. Dat moet de belastingbetaler betalen. Het is echt goedkoper om mensen te laten werken, zelfs om ze een uitkering te geven’.
Ik had nog graag verder met die mevrouw gepraat, maar ik was op mijn bestemming, dus einde verhaal.
Janneke van Beek,
30 maart 2009
zaterdag 14 maart 2009
Vul detentiecentrum Alphen aan den Rijn!
cel te huur
Detentiecentrum Alphen aan den Rijn is te groot gebouwd. Er zitten nu rond de 500 mensen, terwijl er plaats is voor ruim 1300 gedetineerden. Er is werkgelegenheid voor 650 mensen, maar op dit moment werken er veel minder.
Justitie heeft een beoordelingsfout gemaakt en 70 miljoen euro over de balk gegooid.
Maar is dat wel zo?
Op 13 maart 2009 lanceerde de stichting LOS het volgende opmerkelijke nieuws:
(in z’n geheel te lezen op "Detentiecentrum Alphen is te groot")
Detentiecentrum Alphen aan den Rijn is te groot gebouwd. Er zitten nu rond de 500 mensen, terwijl er plaats is voor ruim 1300 gedetineerden. Er is werkgelegenheid voor 650 mensen, maar op dit moment werken er veel minder.
Het detentiecentrum in Alphen heeft 70 miljoen euro gekost.
Conclusie: er is nu te veel detentieruimte in Nederland.
Op het eerste gezicht valt hier weinig op af te dingen. Justitie heeft een beoordelingsfout gemaakt en 70 miljoen euro over de balk gegooid.
Maar is dat wel zo?
Welnee!
Ik denk dat ik wel weet hoe justitie dat overschot aan detentieruimte in Alphen aan den Rijn in combinatie met het creëren van werkgelegenheid gaat oplossen op de lange duur - en hoe een en ander rendabel gemaakt gaat worden.
Namelijk als volgt:
1. houd mensen zonder papieren zo lang mogelijk vast.
2. als ze niet uitzetbaar blijken te zijn, zet je ze op straat, waarna:
• ze geen geld meer hebben
• ze geen huis meer hebben
• ze geen werk meer kunnen vinden (met dank aan de nieuwe regels die ervoor zorgen dat het in dienst hebben van ‘illegalen’ gigantisch beboet wordt)
• hun netwerk zich heeft gesloten en hen buitengesloten
• ze erachter komen dat vrijwel alle organisaties die hen willen helpen zich hebben gericht op ‘terugkeer’
• ze alleen nog maar kunnen overleven door de wet te overtreden
• ze vroeg of laat daarvoor gepakt zullen worden
• ze ongewenst worden verklaard en tegelijkertijd veroordeeld voor wetsovertreding
• ze dan eerst hun straf moeten uitzitten
• ze daarna weer in vreemdelingenbewaring komen.
Vervolgens begint bovenstaand stramien opnieuw, met als extra negatief punt dat ze vanaf nu ongewenst zijn, waardoor
• er bij veroordeling een aantal maanden extra wordt gerekend voor ongewenst verblijf in Nederland, te voegen bij de straf voor de nieuwe wetsovertreding
• de hele straf uitgezeten kan worden in een ‘normale’ gevangenis.
Maar…
• er is nu al de gelegenheid geschapen om ze de laatste vier maanden van hun straf uit te laten zitten in DC Alphen, dus dat vult al aardig
• dat zou ook veranderd kunnen worden in meer dan vier maanden, of zelfs in de hele straf.
In de toekomst zullen de gevangenissen, huizen van bewaring en detentiecentra dus nog meer dan nu gevuld raken met een onderklasse van mensen zonder papieren, die absoluut geen andere keus heeft dan de wet te overtreden teneinde te kunnen overleven.
Die groep kun je als overheid verplichten tot werken. Voor een grijpstuiver heb je op deze manier een arbeidspotentieel om u tegen te zeggen.
Dit betekent de creatie van nieuwe slaven, een vorm van neo-kolonialisme in eigen land - beter dan destijds met de slavenhandel, want die slaven moesten nog uit hun eigen land worden opgehaald, terwijl ze nu vrijwillig naar jouw land toekomen.
slavenwerk
Deze mensen zonder papieren zullen geheel afhankelijk zijn van hun minieme, door slavenarbeid verkregen inkomen, en dat gaan besteden in detentiecentrum Alphen zelf, dus winst voor bedrijven als bijvoorbeeld Strijbosch die de tv-verhuur doet, en de plaatselijke middenstand waar de boodschappen moeten worden aangeschaft.
Winst op het opsluiten van mensen zonder papieren in detentiecentrum Alphen wordt natuurlijk ook gemaakt door (een kleine greep): Group 4 Securicor, een van de grootste leveranciers van privé-bewakingspersoneel ter wereld, uitzendbureau’s die voor hen werven, Maetis Medical Services die verpleegkundigen werft, Lamme Groep die het textiel reinigt en Eurest, die de catering doet.
Nog een geldelijk voordeel is, dat deze groep papierlozen geen reclassering behoeft, geen resocialisatieprogramma’s, geen onderwijsprogramma’s en noem maar op.
Conclusie: detentiecentrum Alphen komt vanzelf vol, evenals alle andere huizen van bewaring en gevangenissen, zowel de al bestaande als de nog nieuw te bouwen complexen.
Binnenkort:
De opkomst van meer detentieprofiteurs door de bouw van privé-bajessen, mogelijk gemaakt door publiek-private samenwerking.
Janneke van Beek
14 maart 2009
Abonneren op:
Posts (Atom)