woensdag 10 november 2010
In een celcontainer op Bonaire
celcontainer, Nederlands cadeau aan Bonaire
Bon bini, welkom bij Nederland! Bonaire is sinds 10 oktober een Nederlandse gemeente. Dat moest gevierd worden, met…. een nieuwe gevangenis! Cadeautje van Nederland, waar veiligheid en orde dient te heersen – dus zeker in wingewest Bonaire.
Bij het ministerie van justitie dacht men direct aan het type containergevangenis, want sober en goedkoop – écht Hollands. Er is veel ervaring opgedaan met container-illegalengevangenissen. Uitzetcentrum Zestienhoven, de barakken van Kamp Zeist. O ja, en uitzetcentrum Schiphol-Oost. Uh, was daar niet ooit die brand? Misschien toch niet zo’n goed idee bij nader inzien.
Maar dáár lag die offerte van de firma Transmo Special Products uit Moerdijk! Dé oplossing! “Transmo kan alles met zeecontainers!” jubelt Hage de Voogd, general manager. “Transmo slaat containers op, repareert ze, koopt en verkoopt partijen en bedenkt talrijke containeraccommodaties.
“Waarom zouden we geen cel maken in een container?” riep iemand bij Transmo. “Ja, waarom niet”, dacht de rest en ging ermee aan de slag.”
aan de slag met containers en tralies
Het resultaat: Transmo haalde een opdracht binnen van het ministerie van justitie voor levering en installatie van 24 celcontainers en bijkomende ruimten (totaal zo’n 50 containers) – voor de gevangenis in Kralendijk op Bonaire.
Transmo, hoe maak je een celcontainer voor 2 personen? Antwoord: je neemt als basis een helblauwe zeecontainer. Kleurt leuk bij de diepblauwe lucht en azuurblauwe zee van Bonaire. De ene korte kant voorzie je helemaal van tralies met in het midden een getraliede deur. Aan de andere korte kant doe je bovenaan een strook tralies. De lange kanten houd je dicht. Je stapelt twee containers op elkaar en dan weer twee enzovoorts; zo krijg je een dubbele rij containercellen. Dak erop, klaar.
cellenblok, vooraanzicht
cellenblok, achteraanzicht
Je vraagt de firma Nedcoat Alblasserdam om stapelbed, kasten en tafels, traliewerk, balustrades, trappenhuizen en dak te verzinken. Sober en goedkoop – écht Hollands!
interieur, verzinkt
Er kwam zowaar protest. Ronald van Raak van de SP vroeg zich af, tijdens een algemeen overleg van de commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken: “Als daar een dag de zon op heeft gestaan, wat is dan de temperatuur in zo’n container?” Volgens ex-staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken is er echter niets aan de hand. “De tralies zitten aan allebei de kanten, dus het kan doorluchten”, aldus Bijleveld. “Boven de cellen komt ook een dak met ventilatie. Ze hoeven er ook niet de hele dag in.” Volgens Bijleveld wijken de zeecontainercellen niet af van hoe cellen in andere delen van het Caribisch gebied er uitzien.
Ladida, wat kan het Bijleveld schelen! Zij hoeft er toch niet in! Prima beestenkooien om mensen van Bonaire of illegalen in op te sluiten - die zijn toch niks beters gewend in die Bon Futuro gevangenis, bijgenaamd ‘de hel’.
Bon Futuro, de hel van Curaçao
Bijleveld behoort tot de CDA-top en was een van de manipulators die ervoor zorgden dat het CDA nu in de regering zit en danst naar de pijpen van Geert Wilders. In het regeerakkoord is afgesproken: “Het kabinet zal privatisering voorbereiden van voor het gevangeniswezen relevante taken met het oog op versobering en kosteneffectiviteit”.
Celcontainers: sober en goedkoop. Als je wat minder tralies gebruikt, zijn ze misschien ook wel bruikbaar in het Nederlandse klimaat. Transmo en Nedcoat maken ze voor een habbekrats, G4S staat vast al te trappelen om de containers met bewaking en al te verhuren aan de Nederlandse staat.
En ik vrees dat deze regering niet “Nee bedankt, dit kan écht niet!” zal zeggen. De vorige regering heeft immers grif “Ja graag!” gezegd tegen de kooien op Bonaire…..
Janneke van Beek,
10 november 2010
Abonneren op:
Posts (Atom)